A kreatív gyerek és a lakberendezés - Gyerekek alkotása, mint meghatározó berendezési tárgy - Gyerekcentrikus lakberendezés

A gyerekek született művészek. Attól kezdve, hogy kézbe veszik az eszközöket, megpróbálják kifejezni saját látásmódjukat, papírra vetik, vagy jelen esetben vászonra.

Kreatív gyermek - Gyerekek alkotása - Festett vászonkép


Ha annyira kicsi a gyermek, hogy nem tud eszközzel dolgozni, előveheti azt, ami "éppen kéznél" van. A kicsi kezek lenyomata kedves dokumentum és örök emlék.

Kreatív gyerek - Gyerekek alkotása


A megoldandó lakberendezési problémát egy térbe állított szekrény adta, aminek hátoldala mindenképpen takarásra szorult, s ennek mikéntje nem kevés fejtörést okozott. Hogy lehet megoldani e lakás középpontjában elhelyezkedő bútor esztétikussá, s főként "gyújtóponttá", egyedivé és mindenhez illővé tételét?.
Megszületett a megoldás, miszerint készítsünk egy festményt, melyet 1. lépésként lealapozunk az enteriőr kívánta színre. 2. lépésként a gyerekek szabad kezet kaptak, hogy mit, hogyan és milyen arányban festenek. Egyetlen megszorítást volt csupán: az akrilfesték  színeinek limitálása.
A pontosan méretre készített, vakrámára feszített alapozott vászonra nagy lendülettel kerültek fel az alapszínt adó festékrétegek. Néhány órás száradás után már lehetett is kezdeni az alkotófolyamatnak is nevezhető festést. Ki lazábban, lendületesebben festett, ki precízebben, aprólékosabban, de sikerült megtölteni a hatalmas vásznat. 
Miután teljesen megszáradtak a sok-helyütt szinte térplasztikaként viselkedő festékszínek, a festmény rögzítésre került a bútorhoz. Mivel a festmény magassági mérete nagyobb, mint a szekrény, abban is segít, hogy az ennek tetején tárolt tárgyakat elrejtse. L alakban meghajlított bádog lemez borítást kapott ez a rész, hogy ne essen be semmi a keresztbordák közé, valamint, hogy még-inkább a lakás "rendszerének" részeként díszeleghessen.

Kreatív gyermek - Festett vászonkép-

Az akril festék gyorsan szárad és az elkészült alkotások könnyen takaríthatóak, ezért jó szívvel ajánlom az ehhez hasonló alkotások lakberendezési tárgyként való alkalmazását gyerekes családok otthonába is.
A gyerekek szemszögéből nézve:
könnyen kezelhető, korrekt módon viselkedő anyag, hisz nem csöpög, nem folyik szét, tehát az elképzelések többé-kevésbé megvalósíthatók, akár lendületes/gyors vagy akár finomabb az ecsetkezelés. A hamar látható végeredmény ösztönző hatással bír és újabb alkotásokra serkent. Lapos ecset használata ajánlott.