Gyerekszoba berendezése lépésről lépésre - A kialakítás és berendezés folyamata

Mint minden esetben, itt is a legfontosabb a TERV. Amíg nincs terv, addig ösztönös választásokkal és/vagy külső befolyásoló tényezők függvényeként alakul a gyerekszoba. Így még össze is jöhet egy funkcionális és esztétikus szoba, de ez egyáltalán nem nevezhető biztonsági játéknak. Sok-minden kiderülhet: 
- Valami nem, vagy nem úgy fér be, ahogy az üzletben gondoltuk
- Nem jutott hely olyan funkciónak, amire amúgy szükség lenne
- Minden megvan, de nincs összhang, nem eléggé szerethető a szobahangulat
...
Hogyan lehet megtervezni a gyerekszoba kialakítását és berendezését?
Gondoljunk át mindent a nagyobb felől a részletek irányába.

1. Első lépés - Felmérés

Funkció szempontjából:
  • Mérjük fel a gyerekszoba helyiségét. Ne csak az alaprajzot, hanem az átalakítás után is megmaradó nyílászárók, radiátorok, világítási kiállások (lámpatestek), csatlakozók, kapcsolók, stb. helyét!
  •  Mérjük fel a gyermek/gyermekek funkcionális igényeit!
Esztétikai szempontól:
  • Vegyük figyelembe a lakás egészének hangulatát, stílusát is amellett, hogy természetesen a kis lakó vágyait is szem előtt tartjuk!
2. Második lépés - Térszervezés, koncepció kialakítás

Funkció szempontjából: 
  • Szervezzük meg a teret a szükségszerűen bekerülő bútoroknak megfelelően. Ez annyit tesz, hogy találjunk mindennek helyet, amire szükség van, vagy a közelebbi/távolabbi jövőben szükség lehet. Ne csak a padlószinten gondolkodjunk, aknázzuk ki a magasabb régiókban rejlő lehetőségeket is!
Esztétikai szempontból:
  • Határozzunk meg forma-, szín-, anyaghangulatot és ehhez tartsuk magunkat!
3. Harmadik lépés - Keresgélés, összehangolás

Funkció szempontjából:
  • Keresgéljünk az áruházak kínálata közt. Ha nem találunk megfelelőt, készíttetni kell, ami egy tortúra, de adott esetben lehet, hogy az egyetlen vagy a legjobb választás!
Esztétikai szempontból:
  • Az optimális végeredmény érdekében össze kell hangolnunk a berendezés minden elemét a burkolatoktól a berendezésen, világításon át a kiegészítőkig!
+ Lépés és lehetőség
Ha valaki elakad akár a funkcionális-, akár az esztétikai kialakítás útján, bátran kérhet lakberendezői segítséget, hisz már a tanácsadás is sokat segíthet az egyéni lakberendezéskor. A résztervek vagy a teljes gyerekszoba tervezés pedig sok utánajárástól és energiabefektetéstől kíméli meg a szülőket.

Kellemes gyerekszoba berendezést kívánok!!! :)

További hasznos cikkek: ITT!
További gyerekszoba tervek-munkák: ITT!
Megvalósult gyerekszobák: ITT!