Fiúszoba átalakítás - Gyerekszoba egyedi bútorokkal, kék-bézs hangulatban, kuckós, házikós megoldással

Tervektől a megvalósulásig

Kistestvér érkezésével szobaváltás, saját szoba kialakítása vált szükségessé, mely szerethető, kellőképp kuckós, elférnek benne a játékok és ruhák, kreativitásra serkent.


A tervek alapján, a műhelyben elkészült bútor helyszíni összeszerelésének napján



Most bemutatok néhány tervet a kezdetektől (vázlatos tervektől) a mesterek kezébe adható méretezett (kiviteli) tervekig.

Tervezett hangulat



Vázlatos látványterv

Már vázlatos szinten kialakulnak a funkcionális lehetőségeket kihasználó berendezési alaprajzok, és térbeli kibontásaik, melyek a téri berendezhetőséget tárják fel több verzióban. A hangulat már ekkor körvonalazódik, egységet alkotva a téri elemekkel. Itt a kiválasztott vázlattervi verziót mutatom be.





Néhány falnézeti terv

A falnézetek különböző nézetekből mutatják be az egyedileg gyártandó gyerekszobai bútoregyüttest. Ezek méretezett, kiviteli tervi változatai a mesterek kezébe adhatóak. A tervezett bútorrészek nagy-része egyszínű bútorlapból készül, néhány elem - a marás és lekerekítési lehetőség miatt pedig - festett MDF-ből.
A szürkés alapszínű laminált padló megalapozza a fiús szobahangulatot, melyet csak ki kell egészíteni. Ehhez egy homokszínű bézs, egy körültekintően kiválasztott kék szín  és a semleges fehér nyújt segítséget. A semleges színek mennyisége fokozható, de a karakteres színekkel vigyázni kell, könnyen uralmuk alá vonják a szobát, könnyen rátelepszenek. Ezért is nem használtam túl sok kéket. A kis lakó egy kicsi fiú, akinek kuckós biztonságot nyújt az alsó ágy - mely egyébként felnőtt méretű fekhely a hosszútávú használat érdekben. A fenti ágy jelenleg vendégágy lesz, később pedig megválaszthatja, hogy melyik legyen a "főbirodalma". A létra egyenlőre polcos elemként hasznosul, most még a játszás lehetősége, a játéktárolás feladata jelentősen elől áll a funkcionális fontossági sorrendben. A terv hosszútávú, a gyermekkel együtt fejlődhet a szobaberendezés is. A hosszútávú kényelmes használatot segíti néhány finomság:
  • A "háztető" leesésgátló később kicserélhető más igényeknek megfelelően
  • A ház ablakos falrészei mobilan fixáltak, tehát kinyithatóak pl. ágyazásnál, vagy le is vehetőek, ha nyitottság a cél.
  • A tág belépésmélységű létra jelenleg polcos elemként funkcionál, később megkapja a létrafunkciót (most csak vendégágy funkciókor lesz lepakolva)
  • Az íróasztal jelenleg a kicsi fiú méreteihez szabott, később megemelhető, illetve szélesebb íróasztallapra/íróasztalra cserélhető. A most elhelyezett fali rajztekercs tartó majd feljebb kerül, vagy kivonul.


Alaprajz
Az alaprajz a tervnek csak egy dimenziója. Hogyan is lehetne megtervezni egy kicsi szobát vagy kislakást úgy, hogy nem gondolkodunk térben?! Már vázlatos szinten is látnunk kell azt, hogy mi hozható ki egy adott alaprajzból  "felsőbb szinteken", tehát térben. Ezért készülnek vázlatos látványtervi skiccek, melyek a térbeli megértést segítik.











Néhány méretezett kiviteli terv

A tervezés első pillanatától az igények és a hely adottságainak ismeretében alakulnak a tervek, de kordában kell tartani a fantáziát annak érdekében, hogy ne csak látványos és jól kihasznált legyen a szoba, de biztonságos és kényelmes, valamint hosszútávon működőképes is. Az akár több életszakaszban is használható bútorméretek-, a közlekedési útvonalak- és tevékenységi terek kialakítása a szobán belül-, a maximális biztonság a legfontosabb szempontok. Persze ez csak a jéghegy csúcsa, mert rengeteg részterületet kell figyelembe venni:
Az ágy kényelmes használata és biztonságos megközelítése-, hogy be ne szorulhasson valahová a gyermek feje-, hogy legyen helye a játékoknak-, a könyvek biztosan beférjenek a polcra-, hogy az ébresztőórát lehessen hová lehelyezni-, hogy az ágyban lehessen olvasni-, a ruhatárolás több-összetevős problematikája is meg legyen oldva szobán belül-, legyen elegendő fényforrás, legyen kreatív tevékenységeknek/tanulásnak helye-, legyen hely játszani,- pihenni-, mindenféléket tárolni nyitott/zárt, valamint fiókos/polcos/akasztós tárolókban,- stb. Mindez egységben, lehetőleg nem túl töményen.
Az imént említett szempontok már a vázlatos terveknél, együttes csomagként kerülnek bedolgozásra, akkor még a kialakuló tervekben a fantázia szárnyal, amit realitás visszahúz. Mindez a használhatóság és a szerethető hangulat együttes érdekében.
Méretezéskor már csak a józan gondolatoké-, a funkcionalizmusé a főszerep. Ennek egyik meghatározó eleme a kivitelezhetőség kérdése, mely statikailag-, alapanyag-választásban egyaránt befolyásoló tényező.
Elkészülnek tehát a tervek, mely a Mesterek kezében realizálódik.





A műhelyben legyártott bútor helyszíni összeszerelési fázisai



A bútorrendszerrel szemközti oldalon kapott helyet a kreatív központ, ahol kis-asztal kisszékkel, fali levehető tárolók és egyedi tervezésű falra szerelt rajzpapír-tekercs tartó található, szolgálva a finom-motorikus fejlődést, valamint a kreativitás kibontakozását.


Megrendelői vélemény: ITT!