Kreatív gyerek - Gyerekszoba, alkotásra ösztönző eszközökkel

A gyerekek között hatalmas különbségek vannak, mindenki külön egyéniség, mindenkinek megvannak a preferált tevékenységi körei, melyeket szívesebben gyakorol, s lehetnek számukra olyan tevékenységek, melyek nem igazán érdeklik. Ez az érdeklődési skála a rajzolással kapcsolatban is elmondható. Volt szerencsém ovis csoportokban kreatív rajz foglalkozásokat tartani, így közelről tapasztaltam meg a fent leírtakat.
A rajzolás, s egyéb kézműves tevékenységek hasznosak, hisz fejlesztik a finom-motorikát, arányérzéket, stb., melyek az írástanulásnál is igen fontosak lesznek a gyermek számára.
Hiszek a korai fejlesztésben, sőt tapasztaltam, s így azt vallom, hogy még annak a szülőnek sem kell aggódnia, akinek gyermeke nem szívesen fog zsírkrétát/filctollat/ceruzát/ecsetet/gyurmát, ... a kezébe. Bár, tenni kell érte!!!
Hogy segíthet a szülő és a gyerekszoba?

A gyermek azzal játszik, ami előtte van, amit lát, amit elér, ami körülveszi.
  • Tegyük gyermekünk számára elérhető helyre a szükséges eszközöket!
  • Legyen hely, ahol alkothat bármikor, amikor éppen eszébe jut, ne legyen nagy macera az előpakolás, mert ez hamar kedvét szegheti!
  • Legyen mire rajzolni, legyen előtte az asztalon vagy a fali tekercsen a papír, ne csak a szekrényben vagy a polcon! Az egyéb kreatív alapanyagok is legyenek elérhető közelben.
  • Biztassuk alkotásra, esetleg kérjünk tőle ajándékba rajzot, gyurmaállatot,... melyet nagy örömmel és megbecsüléssel fogadunk, ennek jeléül ki is tehetjük a falra/hűtőre/mágnestáblára... a síkbeli alkotásokat, ablakpárkányra pedig a térbeli műveket!
  • A közös alkotás igen csábító a gyermek számára, hisz anyával, apával vagy testvérrel teheti azt, ez pedig nagy öröm neki

Kréta-tábla
Nemcsak rajzolásra, de írás és számolás gyakorlására is alkalmas, tehát hosszútávon segíti a gyermek fejlődését.


A krétatáblát beleszervezhetjük bútorrendszerünkbe, így többfunkciós berendezési tárgyat kapunk.
A gyerekszoba színvilágába illő, de valamelyest sötét tónusú színválasztás mindenféle színben pompázó gyerekszobába integrálni tudja a krétatáblát, megteremtve a táblára rajzolás/írás lehetőségét, miközben megmarad a stílusegység.
Egy gyermek sem tudja megállni, hogy ne rajzoljon rá (persze, csak ha keze ügyébe tesszük a táblakrétát is), így ösztönözhetjük alkotásra.













Rajzolás, alkotás
Adjuk meg a vízszintesen, illetve függőlegesen történő alkotás lehetőségét a kéznél lévő eszközökkel!